Jste zde

Domů

Jídlo a pití

Jídlo a pití na ostrově Korfu

Návštěva Acharavi

Ostrov Korfu a limetky

Malebná vesnička Acharavi je prázdninové letovisko uprostřed severního pobřeží ostrova Korfu, kde žije asi 650 obyvatel. Je to rovinaté místo s nádhernou krajinou, kde panuje poměrně klid, a proto je obzvláště vhodné pro rodiny s dětmi.

Mnoho velkých hotelů tady nenajdete, většinu ubytování tvoří studia, vily a různé soukromé pokoje. Restaurace, kavárny a obchody jsou zde ale v dostatečném počtu.

Pár receptů

Ostrov Korfu a jídlo Sofrito na talíři

Autor: xurde

Pastitsada

Suroviny pro 8 osob:

4 - 5 kg kohoutího masa
500 g makaronů
7 cibulí
3 lžíce rajčatového protlaku
1 šálek červeného vína
strouhaný parmezán
1 šálek olivového oleje
5 stroužků česneku
2 tyčinky skořice
½ lžičky sušené bazalky, ½ lžičky muškátového oříšku
1 čajová lžička pálivé červené papriky
1 čajová lžička černého pepře

Postup:

Tradiční kuchyně, 4. část

Řecká středně sladká (métrio) káva

Autor: avlxyz

Vyhlášené pokrmy řecké kuchyně:

* Keftedes: masové knedlíčky z hovězího či jehněčího. Někdy se kombinuje více druhů masa

* Pastitsada: typický pokrm pro Korfu. Skládá se z hovězího masa, rajčat, cibule, koření a těstovin

* Sofrito: specialita z telecího masa podávaná s česnekovou omáčkou

* Stiffado: připravuje se z králičího nebo telecího masa, ke kterému se přidává ještě cibule

* Dolmadhes: vinné listy plněné mletým masem s rýží, které se servírují s citrónovo-vaječnou omáčkou. Vinné listy mají poněkud nezvyklou, trpkou chuť

Tradiční kuchyně, 3. část

Ostrov Korfu a jídlo gyros

Autor: roboppy

Zelenina

Díky příznivému klimatu se tu zelenina jí nejen jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Mezi typické pokrmy tak patří "lilek imam“ (pečené lilky plněné rajčaty, cibulí a petrželkou), "briam" (v troubě pečené brambory, mrkev, cuketa a rajčata), plněná rajčata a plněné papriky (s rýží a s rajčaty).

Místní lidé rádi jedí i divoce rostoucí byliny, jako je např. "tsigareli", se smaženým česnekem a paprikou, nebo "agriolachana", která se vaří a podává ve svém vývaru s olejem, citronem a s vínem.

Sýry

Tradiční kuchyně, 2. část

Ostrov Korfu a salát horiatiki

Autor: roboppy

V tavernách zase není až zas tak jednoduché okusit zmíněné předkrmy, poněvadž jde většinou o pečená jídla. K dostání jsou tam většinou klobásky, prorostlá slanina anebo "salado" (neuzený salám).

Saláty

Jako předkrm nebo hlavní chod si můžeme objednat také vynikající salát. Řecký salát (horiatiki) se sestává z rajčat, okurky, papriky, cibule, černých oliv a ze sýru feta s olejem a oregánem. Oblíbený je také salát s bramborami, salát hlávkový anebo s fazolkami.

Maso

Tradiční kuchyně, 1. část

Ostrov Korfu a jídlo Keftedes na talíři

Autor: avlxyz

Během vaší dovolené na ostrově Korfu budete mít skvělou příležitost ochutnat zdejší typické řecké pokrmy. Při procházce městem určitě ucítíte mnoho vůní z tamějších taveren. Tyto taverny nabízejí svým návštěvníkům typickou středomořskou kuchyni, jejíž neodmyslitelnou součástí jsou maso, ryby, rostlinný olej a zelenina. Snad o všech jídlech se dá tady prohlásit, že jsou přímo znamenité.

Stránky